Błonnik a odchudzanie

Czy ilość spożywanego błonnika ma wpływ na naszą wagę? Zalety błonnika pokarmowego są bardzo doceniane przez dietetyków. Błonnik ma korzystny wpływ na organizm. Posiada właściwości lecznicze, które mają za zadanie walczyć z uciążliwymi zaparciami. Spożywany w profilaktyce w dużym stopniu zapobiega wielu chorobom jelit takim jak np. rak jelita grubego. W trakcie odchudzania trzeba zadbać o to, by odżywiać się możliwie różnorodnie, warto pamiętać o błonniku i wkomponować go w każdą dietę odchudzającą. Dzięki błonnikowi łatwiej będzie na niej wytrwać.

Błonnik a odchudzanie – pozytywny wpływ na organizm

Błonnik pokarmowy bardzo korzystnie wpływa na cały organizm. Osoby cierpiące na zaparcia powinny korzystać z jego dobrodziejstwa, gdyż przyspiesza perystaltykę jelit i ułatwia regularne wypróżnianie się. Stosując go w diecie profilaktycznie możemy się uchronić w przyszłości przed takimi chorobami jak otyłość, cukrzyca czy nawet rak jelita grubego. Błonnik także pomaga schudnąć.

Zobacz też: Wpływ wapnia na odchudzanie

Błonnik a odchudzanie – błonnik w diecie odchudzającej

Jedną z największych przeszkód pojawiających się na drodze osób, które przechodzą na redukcyjne diety odchudzające, jest uczucie niedosytu, a wręcz głodu, będące skutkiem ograniczenia ilości i kaloryczności spożywanych posiłków. Błonnik jest substancją, która pozwala ten problem poważnie ograniczyć, a nawet całkowicie wyeliminować, i to bez szkody dla samej diety. Wpływ błonnika na odchudzanie jest pod tym względem nieoceniony, gdyż spożyty pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości. Dzięki temu łatwiej jest wytrwać przy diecie odchudzającej.

Błonnik a odchudzanie – blokada wchłaniania tłuszczów i węglowodanów

Błonnik, pod niemal wszystkimi postaciami, bardzo dobrze wiąże wodę, a przy okazji również wiele innych substancji otaczających go w przewodzie pokarmowym. Już dawno dowiedziono, że błonnik blokuje wchłanianie części węglowodanów i tłuszczów zawartych w pokarmach, które spożywamy. Można się nim najeść bez obawy o przekroczenie limitu kalorycznego, a dzięki blokadzie wchłaniania, obniżyć nieco kaloryczność pozostałych produktów żywieniowych.

Zobacz też: Dieta bez efektu jojo – jak utrzymać wagę po odchudzaniu?

Błonnik a odchudzanie – źródła błonnika

Błonnik pokarmowy można sobie z powodzeniem dostarczyć w posiłkach. Najlepsze źródła błonnika to pełne ziarna i wszelkiego rodzaju otręby. Zalecane są też suszone owoce a przede wszystkim suszone śliwki. Bardzo dobrze sprawdzają się też surowe warzywa i owoce (w szczególności jabłka). Do produktów, które powinny znaleźć się w każdym menu zaliczyć można ciemne pieczywo, kasze gruboziarniste, brązowy ryż, suszone nasiona roślin strączkowych (fasola, bób soja, soczewica).

Błonnik a odchudzanie – kilka zagrożeń

Wpływ błonnika na odchudzanie jest nieoceniony, jednak zbyt duże spożycie tej substancji wiąże się niestety z pewnymi zagrożeniami:

  • po pierwsze do wydalenia błonnika organizm potrzebuje bardzo dużych ilości wody, przechodząc na dietę wysokobłonnikową warto znacząco zwiększyć dzienne spożycie płynów
  • po drugie – w jelitach błonnik wiąże nie tylko wodę, hamuje wchłanianie tłuszczy i węglowodanów ale przy okazji blokuje też wchłanianie innych, kluczowych dla zdrowia substancji więc pomimo jego niewątpliwych zalet należy jeść go z umiarem.

Otyłość brzuszna – zagrożenia

Jak skutecznie schudnąć? Triki odchudzające

Najlepsza pora na trening

Oceń