Podwyższony poziom trójglicerydów może prowadzić do wielu chorób. Trójglicerydy są organicznymi substancjami tłuszczowymi będącymi estrami glicerolu oraz kwasów tłuszczowych. Stanowią one w organizmie swoistego rodzaju magazyn energii wchodząc w skład tkanki tłuszczowej. Trójglicerydy dostarczane są do organizmu przez spożywanie produktów zawierających tłuszcze zwierzęce, jak i roślinne. Niebezpieczne jest zarówno ich zbyt wysokie, jak i zbyt niskie stężenie we krwi.

Trójglicerydy – normy poziomu we krwi

Trójglicerydy można zbadać poprzez standardowe badanie biochemiczne krwi. Jeśli chodzi o poziom trójglicerydów we krwi mieszczący się w normach, jest to poziom nieprzekraczający 150 mg/dl. W przypadku trójglicerydów na poziomie 150-199 mg/dl mówi się o wyniku granicznym, wymagającym już podjęcia odpowiednich działań w celu jego obniżenia, natomiast wynik powyżej 200 mg/dl uważa się wysoki, a powyżej 500 mg/dl – za bardzo wysoki, wymagający natychmiastowej konsultacji ze specjalistą. Z drugiej strony poziom trójglicerydów niższy niż 60 mg/dl także może być spowodowany występowaniem różnego rodzaju schorzeń.

Zobacz też: Dieta cholesterolowa – przykładowy jadłospis

Obniżony poziom trójglicerydów – przyczyny i skutki

Zbyt niski poziom trójglicerydów może wynikać z nadmiernego ograniczenia tłuszczów w diecie. By poprawić sytuację i ogólne funkcjonowanie organizmu, zazwyczaj wystarczy zmiana diety, choć zdarza się, że lekarz wykonujący badanie może zlecić dalsze badania, gdyż obniżony poziom trójglicerydów może wynikać także z takich jednostek chorobowych, jak zespół złego wchłaniania (który może prowadzić bez odpowiedniego leczenia do niedożywienia bądź niedokrwistości) lub nadczynność tarczycy, która nieleczona może prowadzić do przełomu tarczycowego (czyli niewydolności wielu układów lub wielu narządów), a także do osteoporozy.

Podwyższony poziom trójglicerydów – przyczyny i skutki

Wśród głównych przyczyn podwyższonego poziomu trójglicerydów wylicza się głównie spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcz, słodyczy i brak ruchu. Stąd problemy z trójglicerydami mają głównie osoby otyłe, choć odpowiednia waga nie stanowi gwarancji tego, że poziom trójglicerydów będzie właściwy. Duże znaczenie mają w tej kwestii obciążenia genetyczne. Szacuje się, że około 1/4 osób dziedziczy po rodzicach skłonności do zaburzeń w metabolizmie, co skutkuje problemami z trójglicerydami. Podwyższony poziom trójglicerydów może również wynikać z nadmiernego spożycia alkoholu i likwidowania stresu za pomocą papierosów, które bardzo obciążają układ krwionośny. Wysoki poziom trójglicerydów częściej jest problemem kobiet, ponieważ może być on również skutkiem niedoczynności tarczycy lub też przyjmowania pigułek antykoncepcyjnych.

Zobacz też: Jak obniżyć cholesterol?

Skutki braku reakcji na wysoki poziom trójglicerydów mogą być bardzo poważne. Gdy poziom trójglicerydów jest zawyżony, może dochodzić do martwicy niektórych tkanek, co prowadzi do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. W późniejszych stadiach trójglicerydy gromadząc się w organizmie w nadmiarze, osadzają się na ściankach tętnic, powodując ich zwężenie, co może być przyczyną rozwoju chorób niedokrwiennych, a w konsekwencji – zawału serca, udaru mózgu, pęknięcia naczyń lub tętniaka aorty. Podwyższony poziom trójglicerydów jest szczególnie niebezpieczny jeśli występuje jednocześnie z wysokim poziomem cholesterolu.

Czym jest cholesterol?

Właściwości oleju lnianego

Zagrożenia wynikające z otyłości brzusznej

Odwiedź i polub nas
Oceń