Wokół cholesterolu narosło wiele mitów, które trudno jest obalić lekarzom – wiele osób nie praktykuje bowiem profilaktyki i nawet nie wie, jak wygląda ich poziom cholesterolu. Tymczasem cholesterol ma istotny wpływ na występowanie chorób serca.

Czym jest cholesterol?

Cholesterol to substancja lipidowa zlokalizowana w komórkach organizmów zwierzęcych. W przypadku człowieka cholesterol wytwarzany jest w organizmie, jak również dostarczany wraz z dietą. Obecnie specjaliści dzielą cholesterol na cztery grupy, z czego dwie są najistotniejsze. Z jednej strony mamy cholesterol LDL, który określany jest mianem „złego” cholesterolu. Z drugiej strony stoi cholesterol HDL, o wysokiej gęstości. Poznanie tego podziału spowodowało, że pojęcie „wysokiego cholesterolu” zaczęło być postrzegane nie jako złe z zasady, a wymagające dalszej diagnostyki.

Zobacz też: Niezdrowe jedzenie – jak wpływa na organizm?

Objawy wysokiego cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu niebezpieczny dla ludzkiego organizmu ma miejsce wówczas, gdy w badaniach ponad normą plasuje się cholesterol LDL, zaś w dolnej granicy – cholesterol HDL. Zazwyczaj stan ten jest odkrywany dopiero przy badaniach okresowych albo w chwili diagnostyki niepokojących objawów występujących u danego chorego. Sam w sobie wysoki cholesterol nie daje jako takich objawów ani nie jest bolesny. Niebezpieczne są dopiero jego skutki w organizmie. „Zły” cholesterol LDL o podniesionym poziomie z czasem wywołuje gromadzenie blaszki miażdżycowej w tętnicach. To z kolei może doprowadzić nie tylko do rozwoju miażdżycy i zatkania tętnic, ale również choroby niedokrwiennej serca czy zawału. Należy pamiętać, że dbanie o odpowiedni poziom cholesterolu pozwala uniknąć wielu niebezpiecznych chorób. Jeżeli towarzyszy nam podwyższony poziom cholesterolu należy udać się do lekarza.

Zobacz też: Zdrowy styl życia – kilka zasad

Przyczyny i profilaktyka

Poniekąd skłonność do występowania wysokiego cholesterolu pozostaje dziedziczna. Nie jest to jednak zwykle jedyny powód problemu – towarzyszy mu często nieprawidłowa dieta, bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza bardzo tłuste. Jeżeli poziom złego cholesterolu przekracza zalecaną normę wskazane jest jak najszybciej zmienić dietę i styl życia z siedzącego na bardziej aktywny.W profilaktyce zaleca się ograniczenie tłustych serów i mięs oraz podrobów na rzecz chudych wędlin oraz chudego twarogu. Dania dobrze jest przygotowywać na parze zamiast smażyć. Dodatkowo warto spożywać produkty bogate w błonnik takie jak warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak kasza, pieczywo czy makaron. Często mówi się również, że przyczyną powstawania wysokiego cholesterolu jest brak ruchu. Badania potwierdzają, że regularna aktywność prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu HDL oraz obniżenia poziomu LDL. Ruch ogranicza również nadwagę i otyłość, które mogą być przyczyną zaburzeń poziomu cholesterolu. Dodatkowo lekarz może przepisać statyny, które obniżają stężenie wysokiego cholesterolu a tym samym zapobiegają powstawaniu miażdżycy i chorób układu naczyniowo – sercowego.

Błonnik a odchudzanie

Pozytywny stres – jak działa na organizm?

Uzależnienie od fast foodów

Odwiedź i polub nas
Oceń