Słupki warzywne z sosem

Składniki:

  • podłużne rzodkiewki
  • ogórek
  • szparagi przepisy
  • młoda marchewka

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • sól i pieprz
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku-opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, ogórka, marchewkę pokroić na podłużne 5 cm słupki, szparagi pokroić na 5 cm kawałki, rzodkiewki przekroić wzdłuż na połówki. Musztardę, miód i sok z cytryny wymieszać przy pomocy widelca. Dolewać powoli oliwę z oliwek energicznie mieszając. Doprawić solą i pieprzem ewentualnie przeciśniętym czosnkiem. Warzywa moczyć w sosie i jeść na surowo.

Autor: Piotr Kucharski i marka Kupiec

Odwiedź i polub nas
Oceń