Kto nie przepada za smażonym mięsem do obiadu, schabowym w panierce, frytkami czy sałatką polaną tłustym majonezem? A może torcik o smaku czekoladowym na bazie masła lub śmietanki? Oj, tak! Palce lizać! My Polacy uwielbiamy niezdrowe jedzenie, które bardzo mocno obciąża nasz organizm. Potrawy tłuste i smażone mają określone walory smakowe, ale warto zastanowić się jednak nad tym, czy sięganie po nie jest najlepszym posunięciem. Przestrzegają przed tym przecież nie tylko dietetycy, ale również kardiolodzy. Warto poznać skutki spożywania niezdrowej żywności.

Niezdrowe jedzenie – nadwaga

Nietrudno się domyślić, że wśród problemów, z jakimi muszą się liczyć amatorzy tłustego i smażonego jedzenia najpopularniejszy jest ten, który wiąże się z nadwagą. Mamy do czynienia z posiłkami będącymi prawdziwą bombą kaloryczną, jeśli więc nie jesteśmy aktywni fizycznie, istnieje duże ryzyko, że każda taka przyjemność zaciąży na naszym wyglądzie. Trzeba też wziąć po uwagę fakt, że po tego typu dania sięgamy głównie wieczorem po pracy, co jest błędem, gdyż organizm zamiast odpoczywać musi strawić spożyty posiłek.

Zobacz też: Jak skutecznie schudnąć? Triki odchudzające

Niezdrowe jedzenie – problemy z cerą

Tłuszcz dostarczany w dużych ilościach nie jest też obojętny dla naszej urody, gdyż w nadmiarze może powodować problemy z cerą, zwiększone przetłuszczanie się skóry oraz pojawienie się znienawidzonego przez kobiety cellulitu.

Niezdrowe jedzenie – problemy trawienne

Na tym jednak nie kończą się problemy, z istnienia których powinniśmy zdawać sobie sprawę. Mamy do czynienia z potrawami, które obciążają przewód pokarmowy, zalegają w żołądku, powodują wzdęcia i trawią się wyjątkowo długo. Nie mają przy tym zbyt wielu wartości odżywczych, przyjmujący je organizm nic więc na tym nie zyskuje.

Zobacz też: Poznaj kilka zasad zdrowego odchudzania

Niezdrowe jedzenie – wysoki poziom cholesterolu

Dodatkowo niezdrowe jedzenie nie sprzyja układowi krążenia i zawiera niezdrowe tłuszcze trans. To może przyczyniać się do wysokiego poziomu cholesterolu, który gromadzi się w ścianach naczyń krwionośnych a to z kolei prowadzi do miażdżycy. Skutki takie jak choroby serca, trzustki, wątroby i żołądka to następstwa objadania się niezdrową żywnością. Zwiększa się też ryzyko spadku odporności i zachorowania na depresję.

Tłuszcze w diecie każdego człowieka są bardzo potrzebne dlatego nie wolno wyeliminować ich całkowicie. Dostarczają naszemu organizmowi jakże niezbędnych kwasów Omega-3 oraz powodują, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach lepiej się wchłaniają. Lecz pamiętajmy, by sięgać po te dobre zawarte w oliwie w oliwek lub rybach a posiłki nich będą lekkie i łatwo przyswajalne.

Czy sól jest zdrowa? wpływ soli na organizm

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj wady i zalety kawy

Właściwości oleju lnianego

Odwiedź i polub nas
Oceń