Błonnik a odchudzanie – czy błonnik ma wpływ na naszą wagę? Zalety błonnika pokarmowego są bardzo doceniane przez dietetyków. Błonnik ma korzystny wpływ na organizm. Posiada właściwości lecznicze, które mają za zadanie walczyć z uciążliwymi zaparciami. Spożywany w profilaktyce w dużym stopniu zapobiega wielu chorobom jelit takim jak np. rak jelita grubego. W trakcie odchudzania trzeba zadbać o to, by odżywiać się możliwie różnorodnie, warto pamiętać o błonniku i wkomponować go w każdą dietę odchudzającą. Dzięki błonnikowi łatwiej będzie na niej wytrwać.

Błonnik a odchudzanie – pozytywny wpływ na organizm

Błonnik pokarmowy bardzo korzystnie wpływa na cały organizm. Osoby cierpiące na zaparcia powinny korzystać z jego dobrodziejstwa, gdyż przyspiesza perystaltykę jelit i ułatwia regularne wypróżnianie się. Stosując go w diecie profilaktycznie możemy się uchronić w przyszłości przed takimi chorobami jak otyłość, cukrzyca czy nawet rak jelita grubego. Błonnik także pomaga schudnąć.

Zobacz też: Wpływ wapnia na odchudzanie

Błonnik a odchudzanie – błonnik w diecie odchudzającej

Jedną z największych przeszkód pojawiających się na drodze osób, które przechodzą na redukcyjne diety odchudzające, jest uczucie niedosytu, a wręcz głodu, będące skutkiem ograniczenia ilości i kaloryczności spożywanych posiłków. Błonnik jest substancją, która pozwala ten problem poważnie ograniczyć, a nawet całkowicie wyeliminować, i to bez szkody dla samej diety. Wpływ błonnika na odchudzanie jest pod tym względem nieoceniony, gdyż spożyty pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości. Dzięki temu łatwiej jest wytrwać przy diecie odchudzającej.

Błonnik a odchudzanie – blokada wchłaniania tłuszczów i węglowodanów

Błonnik, pod niemal wszystkimi postaciami, bardzo dobrze wiąże wodę, a przy okazji również wiele innych substancji otaczających go w przewodzie pokarmowym. Już dawno dowiedziono, że błonnik blokuje wchłanianie części węglowodanów i tłuszczów zawartych w pokarmach, które spożywamy. Można się nim najeść bez obawy o przekroczenie limitu kalorycznego, a dzięki blokadzie wchłaniania, obniżyć nieco kaloryczność pozostałych produktów żywieniowych.

Zobacz też: Dieta bez efektu jojo – jak utrzymać wagę po odchudzaniu?

Błonnik a odchudzanie – źródła błonnika

Błonnik pokarmowy można sobie z powodzeniem dostarczyć w posiłkach. Najlepsze źródła błonnika to pełne ziarna i wszelkiego rodzaju otręby. Zalecane są też suszone owoce a przede wszystkim suszone śliwki. Bardzo dobrze sprawdzają się też surowe warzywa i owoce (w szczególności jabłka). Do produktów, które powinny znaleźć się w każdym menu zaliczyć można ciemne pieczywo, kasze gruboziarniste, brązowy ryż, suszone nasiona roślin strączkowych (fasola, bób soja, soczewica).

Błonnik a odchudzanie – kilka zagrożeń

Wpływ błonnika na odchudzanie jest nieoceniony, jednak zbyt duże spożycie tej substancji wiąże się niestety z pewnymi zagrożeniami:

  • po pierwsze do wydalenia błonnika organizm potrzebuje bardzo dużych ilości wody, przechodząc na dietę wysokobłonnikową warto znacząco zwiększyć dzienne spożycie płynów
  • po drugie – w jelitach błonnik wiąże nie tylko wodę, hamuje wchłanianie tłuszczy i węglowodanów ale przy okazji blokuje też wchłanianie innych, kluczowych dla zdrowia substancji więc pomimo jego niewątpliwych zalet należy jeść go z umiarem.

Otyłość brzuszna – zagrożenia

Jak skutecznie schudnąć? Triki odchudzające

Najlepsza pora na trening

Odwiedź i polub nas
Oceń