Kwas foliowy przed ciążą i w ciąży powinien być spożywany w odpowiedniej dawce. Kwas foliowy (występujący także pod nazwą witaminy B9, folacyny lub folanu), to organiczny związek chemiczny potrzebny do prawidłowego rozwoju organizmu, pozytywnie wpływający szczególnie na system nerwowy i mózg. Wynika to z faktu, że bierze on udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których wytwarzane jest DNA. Wpływa on zatem na wzrost i funkcjonowanie komórek organizmu. Dlatego tak ważne jest dostarczanie go w odpowiedniej ilości kobietom spodziewającym się dziecka.

Jak kwas foliowy wpływa na rozwój płodu?

Kwas foliowy w ciąży jest bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Jego niedobór u matki w trakcie ciąży może być powodem wystąpienia u niego ciężkich wad wrodzonych, jak chociażby przepuklina oponowo-mózgowa, rozszczep kręgosłupa lub bezmózgowie. Kwas foliowy uczestniczy bowiem w procesie tworzenia się rdzenia kręgowego, który trwa do ok. 7 tygodnia życia płodu, przeciwdziałając różnego rodzaju nieprawidłowościom, które mogłyby się pojawić w początkowych fazach rozwoju dziecka w brzuchu matki. Brak odpowiedniej ilości kwasu foliowego w trakcie ciąży może prowadzić również do zmniejszonej masy urodzeniowej dziecka, przez co jest ono bardziej podatne na różnego rodzaju schorzenia i opóźnienia w rozwoju, a także do niedorozwoju łożyska, czego częstym skutkiem jest niestety poronienie.

Zobacz też: Najlepsza pozycja do spania w ciąży

Kwas foliowy przed ciążą i w ciąży – w jakiej dawce?

Jeśli chodzi o dawkowanie kwasu foliowego, każda kobieta planująca ciążę powinna spożywać dawkę kwasu foliowego w wysokości 0,4 mg na dobę trzy miesiące przed zajściem w ciążę. Jest to niezwykle ważne, ponieważ najważniejszy dla prawidłowego rozwoju dziecka jest okres, w którym matka jeszcze nie wie, że jest w ciąży. W przypadku zajścia w ciążę, dobową dawkę kwasu foliowego należy ustalić w konsultacji z ginekologiem. Do końca pierwszego trymestru powinna się ona plasować w przedziale od 0,4 do 1 mg. Może być ona dodatkowo nieco zwiększona w drugim i trzecim trymestrze ciąży, szczególnie jeśli w rodzinie przyszłej mamy zdarzały się dzieci urodzone z wadami cewy nerwowej albo jeśli przyszła matka przyjmuje leki przeciwpadaczkowe lub jest chora na cukrzycę. Jeżeli kobieta została już wcześniej mamą i dalej karmi swojego maluszka to też powinna przyjmować zwiększoną dawkę kwasu foliowego.

W trakcie ciąży nie jest możliwe by dostarczyć odpowiednią dawkę kwasu foliowego wyłącznie za pomocą spożywania bogatych w ten związek produktów, jak chociażby otręby, wątróbka (ze względu na szkodliwe substancje kobiety w ciąży nie powinny jej spożywać w dużych ilościach) , szpinak, brukselka, rośliny strączkowe, pomidory, pomarańcze czy jaja. W związku z negatywnym wpływem promieni słonecznych lub wysokiej temperatury (związanej z gotowaniem i pieczeniem), kwas foliowy ulega bowiem rozpadowi. Także spożywanie w trakcie ciąży herbaty lub kawy powoduje zmniejszenie się zapasów kwasu foliowego w organizmie. Dlatego kobiety w ciąży powinny spożywać go dodatkowo w formie suplementu (najlepiej tabletek). W ten sposób można zwiększyć prawdopodobieństwo, że dziecko urodzi się zdrowe. Jak widać kwas foliowy przed ciążą i w ciąży ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu.

Zobacz też: Wczesne objawy ciąży

Czy można przedawkować kwas foliowy?

Nie są znane toksyczne dawki kwasu foliowego. Wynikają one z indywidualnych cech osób, które uzupełniają ten związek organiczny w swojej diecie. Zaleca się natomiast nie przekraczanie dobowej dawki kwasu foliowego w wysokości 1,5 mg dziennie. Stosowanie kwasu foliowego w zbyt dużej ilości może powodować nudności, wzdęcia, utratę apetytu, a niekiedy także wywoływać alergię uwidocznioną w formie zmian na skórze.

Wilczy apetyt w ciąży czyli dlaczego niektóre kobiety tyją 30 kg?

Przyczyny problemów z seksem po porodzie

Jak zmienia się ciało kobiety po ciąży?

Jak się pozbyć cellulitu?

Odwiedź i polub nas
Oceń