Zarówno w fachowej literaturze, wypowiedziach lekarzy specjalistów jak i w popularnych poradnikach, powszechnie podkreśla się wysoką wartość pokarmu kobiecego. Jeśli tylko istnieje taka możliwość warto korzystać z jego dobroczynnych właściwości przy karmieniu noworodków. Biorąc pod uwagę wartościowość naturalnego pokarmu tym ważniejsze jest jego właściwe odciąganie, podgrzanie i przechowywanie. A więc jak podgrzać mleko matki karmiącej?

Mleko odpowiednio przechowywane

Na szczęście mleko karmiącej matki bardzo dobrze znosi przechowywanie, między innymi ze względu na swoje właściwości antybakteryjne. Taką pomoc ze strony natury wystarczy dobrze wykorzystać i przestrzegać kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim każda porcja odciągniętego pokarmu powinna być dokładnie oznaczona datą. Każdą świeżą porcję odciągniętego mleka nie należy mieszać z wcześniej schłodzonym pokarmem. Najlepiej świeże mleko wlać do nowego pojemniczka i oznaczyć datą i godziną. Poza tym, należy je schłodzić zaraz po odciągnięciu i przechowywać w porcjach o pojemności jednego karmienia od 60 do 120 ml.

Zobacz też: Potówki u niemowlaka – objawy, przyczyny, leczenie

Ważne! Mrożone mleko karmiącej matki traci sporo substancji antyseptycznych. Gdy mleko zostanie tylko schłodzone zachowuje więcej swoich wartościowych składników.

Jeżeli przechowujemy mleko w pokoju w którym temperatura sięga do 25 stopni C należy mocno zakręcić pojemnik i trzymać w najchłodniejszym miejscu w pomieszczeniu. Czas przechowywania waha się od 4 do 6 godzin.

W lodówce, gdzie temperatura sięga do 5 stopni można przechowywać mleko matki do 3 dni. W przypadku głębokiego mrożenia do -20 stopni C mleko zachowuje swoje wartości do 12 miesięcy. Po odmrożeniu nie wskazane jest ponowne zamrażanie mleka. Mrożony pokarm przydaje się w nieprzewidzianej sytuacji takiej jak choroba matki karmiącej i przyjmowanie przez nią leków.

Skład kobiecego mleka zmienia się w raz z rozwojem i zapotrzebowaniem na składniki odżywcze dziecka, dlatego nie warto przechowywać mleka w zamrażarce dłużej niż dwa tygodnie.

Zobacz też: Pleśniawki u niemowlaka – przyczyny i leczenie

Jak podgrzać mleko matki karmiącej?

Skoro mamy już pokarm odciągnięty i schłodzony warto zastanowić się jak podgrzać mleko matki? Jak zrobić to tak aby było ono odpowiednio przygotowane do podania dziecku. Jeśli mamy do czynienia z pokarmem mrożonym to najpierw należy koniecznie umieścić go w lodówce na 12 godzin przed posiłkiem. Ewentualnie, jeśli jesteśmy w nagłej sytuacji, można także stosować metodę rozmrożenia pod bieżącą wodą. Dotyka to najważniejszej zasady podgrzewania pokarmu, czyli faktu, iż należy podnosić jego temperaturę stopniowo, aż do temperatury podania. Dlatego też pokarm z lodówki nie powinien być podgrzewany bezpośrednio na ogniu, nie wolno gotować mleka. Nie należy stosować w tym celu także kuchenki mikrofalowej. Wszystkie te działania mogą prowadzić do przegrzania mleka a w konsekwencji do eliminacji ważnych przeciwciał i składników odżywczych.

Zobacz też: Zaparcia u niemowlaka – jak pomóc dziecku?

Najlepiej sprawdza się po prostu ciepła kąpiel wodna. Należy włożyć woreczek lub kubeczek z mlekiem matki do pojemnika z wodą o temperaturze 40 stopni i odczekać chwilkę a następnie dolewać ciepłej wody do uzyskania odpowiedniej temperatury.  Mleko należy podgrzać tylko do temperatury 37 stopni C.

Mleko dla każdego dziecka

Warto też pamiętać, że jeśli w trakcie przechowywania mleka, na jego powierzchni pojawia się śmietanka, wystarczy je delikatnie pomieszać w momencie podgrzewania. Jest to po prostu schłodzony tłuszcz, który jest potrzebny dziecku do rozwoju mózgu.

Rzecz jasna ogólne zasady powinny zostać dopasowane do konkretnych potrzeb i preferencji każdego dziecka. Przykładowo, część dzieci preferuje mleko chłodniejsze (temperatura pokojowa), wtedy oczywiście nie trzeba go podgrzewać do temperatury 37 stopni C.

Sposoby na kolkę niemowlęcą

Kiedy dziecko zaczyna gaworzyć?

Kiedy dziecko zaczyna raczkować?

Odwiedź i polub nas
Oceń