Dnia 16 czerwca w Hiszpanii oraz ponad 20 innych krajach obchodzony będzie Światowy Dzień Tapas, El Día Mundial de la Tapa. Jest to piąta edycja tego wydarzenia, którą w tym roku można będzie świętować również w Warszawie! Celem wydarzenia jest promowanie tapas jako znaku rozpoznawczego hiszpańskiej gastronomii, jednocześnie zachęcając do odwiedzenia tego kraju przez turystów i zasmakowanie w jego specjałach.

Wcześniej Dzień Tapas miał miejsce we wrześniu, jednak od tego roku będzie obchodzony corocznie w każdy trzeci czwartek czerwca. Z tej okazji odbędzie się wiele wydarzeń na skalę krajową i międzynarodową, liczne warsztaty, konkursy oraz szlaki tapas.

Co czeka nas w Warszawie?

W polskiej stolicy organizowany jest z tej okazji Szlak Tapas, tworzony przez 17 hiszpańskich restauracji. Przez dwa tygodnie, między 1 a 15 czerwca, lokale serwują specjalnie na tą okazję przygotowane tapas, oczywiście w towarzystwie wina lub piwa w cenie 15 zł. Warto wybrać się na degustację przekąsek, hiszpańskim zwyczajem odwiedzając kilka restauracji, nie zapominając przy tym o zrobieniu zdjęć.

Dzień TapasNa Szlaku Tapas znajdują się: Olé! Tapas, Tapas Gastro Bar, Fiesta i Siesta, La Iberica , Bistro Odolany, AiOli  Cantine Bar Café Deli, AiOli MINI, Winiarnia City Wine, La Viña, Yeye, Mojo Picón, Latino Bar & Tapas Mojo Picón, Restaurante Buñuel, Słony, Sueño Tapas Bar, Trattoria Prima Pasta oraz Złoto Hiszpanii. Po degustacji można wziąć udział w konkursie, głosując na najlepszą przystawkę przez internet. Osoba wylosowana spośród uczestników konkursu otrzyma voucher o wartości 500 zł, który zrealizować będzie można w zwycięskim lokalu.

Ponadto można wziąć udział w konkursie fotograficznym, w którym zostanie wybrane najlepsze zdjęcie dedykowane jedzeniu tapas. Chodzi o to, by połączyć radosny moment spożywania przekąsek w gronie przyjaciół czy rodziny. Od 15 czerwca do 15 lipca można przesyłać fotografie przez hiszpańską stronę http://www.diamundialdelatapa.es/concurso.html

W dniu obchodów, 16 czerwca, w Ambasadzie Hiszpanii w Warszawie odbędzie się Gala z okazji Światowego Dnia Tapas, podczas której zostanie wybrana najlepsza restauracja tapas, a także zostanie ogłoszony wynik konkursu publiczności na najlepszą przystawkę warszawskich restauracji.

Kilka słów o tapas

TapasDlaczego tapas? Jedzenie tapas, wyjście na tapas w gronie znajomych, jest bardzo silnie zakorzenione w hiszpańskiej kulturze. Czym jest tapas? Jest to przekąska, mała porcja, nigdy pełne danie, serwowana w większości barów i lokali w całej Hiszpanii. Tradycyjnie podawana gratis jako przystawka do zamówionego kieliszka wina czy szklanki piwa. Tapas są tak różnorodne jak cała hiszpańska kultura, często różnią się w zależności od regionu oraz pory roku. Mogą być podawane na ciepło lub zimno, smażone, panierowane, niektóre lekko pikantne czy słone, jednak nie słodkie. Często podstawą tapas jest mała kromka chleba, której towarzyszy dojrzewająca szynka, kiełbasa chorizo, morcilla (kaszanka), paté (pasztet), sardele czy kawałek dobrego sera. Inne znane tapas to: patatas bravas (ziemniaki krojone w kostkę i smażone na oleju, podawane w pikantnym sosie pomidorowym), pulpo a la gallega (ośmiornica po galicyjsku), calamares (smażone kalmary), pescado frito (panierowane kawałki ryby), tortilla española (omlet z jajek i zieminiaków) czy boquerones en vinagre (sardele w occie).

Mała porcja “na jeden kęs” ma zaostrzać apetyt. Hiszpańska gastronomia jest tak różnorodna w dania i składniki, że szkoda napełniać żołądek tylko jedynym rodzajem jedzenia. Próbując wielu przystawek w niewielkich ilościach można cieszyć podniebienia i odkrywać sekrety iberyjskiej kuchni.

W czym tkwi fenomen tapas? Poza smakiem, ważna jest towarzysząca im atmosfera integracji. Tapas zamawia się zwykle bezpośrednio przy ladzie baru, je na stojąco, w gronie przyjaciół, często wędrując od baru do baru i degustując kolejne specjały lokali. Odwiedź stronę www.wakacje-hiszpania.pl

Odwiedź i polub nas
Oceń